Over Veldeke Krink Mestreech

De Maastrichtenaar is trots op de stad. Niet alleen op de historische gebouwen, de Mestreechter Geis en de Vastelaovend. Vooral de taal maakt onze stad bijzonder. Al eeuwenlang is de Maastrichtse taal een vaste waarde. Ondanks alle invloeden van buitenaf spreekt nog steeds een groot deel van de inwoners Maastrichts. Dankzij Franse en Duitse invloeden is de taal in de loop der jaren enorm verrijkt. Naast het Nederlands en het Engels, wordt het Maastrichts nog volop gesproken en geschreven.

Veldeke Mestreech heeft als ideaal dat het Maastrichts blijft leven als eigentijdse, moderne taal. Gesproken en geschreven, door jong en oud en met aandacht voor spelling, grammatica en stijl. Daarom zetten wij ons met liefde in om mensen te enthousiasmeren om Maastrichts te gaan en blijven spreken en schrijven.

Dat doen we door:

  • Reclame te maken voor het Maastrichts en het gebruik van de taal (promotie);
  • Je te helpen om Maastrichts te verstaan, te spreken, te lezen en/of te schrijven (educatie);
  • Je vragen over de Maastrichter taal te beantwoorden en/of op jouw verzoek teksten te corrigeren (consultatie);
  • Boeken, muziek en andere zaken, zoals het Maastrichts Leesplankje uit te brengen in het Maastrichts. En door activiteiten rondom de taal te organiseren. (documentatie)

Dat doen we niet alleen. We werken graag samen met andere verenigingen zoals Veldeke Limburg, bedrijven en organisaties. En samen met jou.

Waarom?
Voor het Maastrichts!

Lees hier meer over onze visie en missie

Ons logo

Onze liefde voor de taal zie je ook terug in het logo dat we in 2023 lieten vernieuwen. De Maastrichtse taal staat bekend om haar klanken. Daarom hebben we symbolen uit het fonetisch alfabet in ons logo opgenomen.

Met het fonetisch alfabet komen klanken tot leven. Ieder symbool uit het alfabet laat op unieke manier zien hoe je het woord  uitspreekt. Een punt betekent een lange klank en een e op zijn kop is een stomme e, die laatste hoor je als 2e en 3e in Veldeke en natuurlijk in Mestreech. Daarom is dit een opvallend onderdeel van het logo. De puntjes en streepjes verwijzen naar de klanken. 

Veldeke Mestreech logo
/ʃəˈvʀɒˑj/
sjevraoj - rilling